Om att skriva om konst
Litet seminarium om konstkritik på Volyms 10-årsjubileum

I samband med Volyms tioårsjubileum 1 december på Vindarnas Hus kommer ett seminarium att hållas om samtida konstkritik, sett utifrån ett på sitt sätt perifert svenskt perspektiv. Traditionellt väger de stora tidningsdrakarnas konstbevakning alltid tyngst, som DN, Aftonbladet, Expressen och Svenska Dagbladet, med Stockholmsområdets eller snarare innerstans utställningar naturligtvis i första rummet. På 2000-talet har nätbaserade konsttidningar tillkommit, som konsten.net och omkonst.com, den senare med konstnärer som medarbetare och båda med perspektiv även mot konst ute i landet, dock knappast med blick mot norra Sverige.

Nätbaserade volym.info startade för tio år sedan för att belysa konst och utställningar i första hand i länet Västernorrland. Skribenterna varierar mellan aktiva konstnärer och kulturjournalister, i syfte att ha både bredd och djup i konstartiklarna. De tio åren har resulterat i en ansenlig mängd texter om den konst som görs och visas i regionen, något vi är mycket stolta över och något som även uppskattats ute på fältet. Anser man att konst (och kultur) är viktigt så ser man det som en nödvändighet att det finns en publikation som kontinuerligt belyser detta specifika kulturområde.

Till seminariet har Volym inbjudit två konstskribenter från två närliggande län. Från Västerbotten kommer Sara Meidell, kulturredaktör och konstkritiker på Västerbottens-Kuriren. Från länets västra granne Jämtland medverkar Linda Petersson, aktiv konstnär och konstskribent på Länstidningen Östersund. Tillsammans med Volyms redaktör Jan K Persson ger var och en sina synpunkter på en konstkritikers roll, kanske frågor om det skett någon vindförändring under 2000-talet gentemot tidigare, om möjliga skillnader mellan papperstidningen och nätet, och om den regionala sitsen. Behövs konstkritiken? Vi öppnar upp för samtal och diskussion med publiken.

Några länkar i sammanhanget:

Sara Meidells senaste recension i VK, om New York-baserade konstnären Allison Gildersleeves utställning på Galleri Andersson/Sandström i Umeå:
http://www.vk.se/738064/elektrifierat-och-intressant

Här en av Linda Peterssons senaste konstkrönikor i Länstidningen Östersund:
http://ltz.se/kulturnoje/kronikor/1.5261288-perspektivforskjutningar-och-skogshemligheter

Anna Brodow Inzaina har skrivit ett inlägg i Omkonst om bloggen som kritikforum:
http://www.omkonst.com/12-tioarsjubileum-brodow-inzaina-anna.shtml#

Start av seminariet kl. 17 lördag 1 december, på Vindarnas Hus, Bromsvägen 5 i Örnsköldsvik. Välkommen!

Volym 2011-11-29