Nya stipendier från
Sparbanken Norrland

Sparbanken Norrland har haft sin årliga stipendieutdelning till konstnärer verksamma i eller med anknytning till Västerbotten och Västernorrland.

Det stora stipendiet på 100 000 kr tilldelades konstnär Sofie Weibull, Lögdeå.©2011 BUS/ Performance av Sofie Weibull


Två stipendier, bestående av månadslång vistelse i Ricklundgården i Saxnäs samt 25 000 kr delades ut till konstnärerna Magni Borgehed, Umeå, samt till Sonja Hedstrand, Stockholm.

Magni Borgehed är målaren som med ett explosivt måleri utvecklat ett personligt konstnärligt språk. Målningar med rymd, ljus, kraft och energi drar in betraktaren i en sinnlig abstrakt värld.

Sonia Hedstrand arbetar undersökande med det visuella och det narrativa i kombination. Inspirerad av konsthistoriska och dokumentära referenser, behandlar hennes filmer frågor som platsens politik, familjedynamik, ensamhet och livets flyktighet.

Sofie Weibull är född i Limhamn i Skåne 1970 och har vuxit upp i Haninge. Till Umeå kom Sofie 1994 för att fullfölja sin konstnärliga utbildning vid konsthögskolan i Umeå efter två år på Valand i Göteborg. 1997 blev Sofie klar med sin Masterexamen. Sofie är bosatt med sin familj med tre barn i Lögdeå och har ateljé i Olofsfors i Nordmalings kommun.

Sofie Weibull beskriver sitt konstnärliga arbete som ett forskande och ett uppfinnande. Hon vränger och vrider verkligheten till absurda och surrealistiska gestaltningar. Hon vill förmedla känsla, få oss att se världen på ett nytt sätt. Sofie tänker i fyra dimensioner, de tre rumsliga och tiden. Teckningar blir ofta serier av filmiska skeenden, ibland videoinstallationer. Det absurda i hennes verk får en humoristisk resonansbotten. Sofies konst kan resultera i många uttryck, ofta skulptur. ”En känsla av frustration” är en skulpturinstallation av strumpbyxor och frigolit kulor, som mäter 120 x 120 cm. I en performance från 2004 ”Under ytan” har Sofie bokstavligen grävt ner sig under gräsmattan och uppstår på ett överraskande sätt (se bilder).

Just nu arbetar Sofie med ett uppdrag för Statens Konstråd i Krokoms kommun och förbereder en utställning i galleri ALVA under maj månad vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå.

Volym 2011-05-28