Längtans Bro
Överraskande vägskyltar uppsatta i Kramfors

Åker man på Riksväg 90 genom Kramfors kommer man nu att upptäcka stora neonskyltar som satts upp på den nya bron över järnvägen, den bro som leder till resecentret. Konstnärerna Åsa Bergdahl och Janne Björkman har fortsatt det ljussättningsuppdrag i Kramfors, som Volym tidigare berättat om, nu med att infiltrera även resandet på bilvägen genom centrum. Det är Trafikverket som bekostat skyltarna och ljussättningen av vägbron på uppdrag av Kramfors kommun. Bakgrunden kring detta om man så vill trafikoffentliga konstverk kretsar enligt konstnärerna mycket kring kopplingen till staden - till historia och kanske mest nutid och sambandet kollektivt/personligt.Först i början av nästa år ska hela ljussättningen av bron vara klar. Åsa Bergdahl och Janne Björkman formulerar sina tankar kring verket så här:

”Längtans bro heter verket. På vägbron över riks 90 hänger tre skyltar. I mörkret lyser texterna. På dagen är de mjukt rosafärgade.
Mina drömmar. Din längtan. Världen hem.

Det är inga vanliga vägskyltar. Även om de är vita och har samma typsnitt som Trafikverkets egna skyltar.
Dessa visar ingenstans. Förbjuder inget. Men bjuder till eftertanke, till samtal. Ord som väcker minnen från förr, då Kramfors via hav, hamnar och fabriker hade ett stort flöde av människor.
Orden är högst aktuella idag, med resenärer nysvenskar turister.
Om något vi alla har erfarenhet av i våra liv.

Vägbron byggdes för några år sedan i samband med upprustningen av Ådalsbanan och ett nytt Resecentrum i Kramfors. Under bron går Riksväg 90 och ett järnvägsspår som snart är trafikerat. Tung trafik, tidvis tät trafik. Asfalt och betong. Hårt. Gult natriumljus på kvällar och nätter.

Texterna på bron finns som en kontrast i den här miljön. Något oväntat. Delar av ett annat liv.

Ljussättningen på bron är inte färdig ännu. Fundamenten på sidorna om järnvägsspåret får vitt ljus på utsidorna och färgat ljus mot spåret. De kommer att likna Puls, ljussättningen på muren mittemot Resecentrum. Vi knyter ihop stadens rum.
Och orden binds samman med bron till en helhet.

Detta är fjärde ljussättningsuppdraget, vi har även gjort Hades och Stjärna, vid Babelsberg och klippan vid resecentrum. De visar vägen till Himmel och Helvete, på samma sätt som många stationer har anslutningsinformation till olika fortsatta resmål.”

Foto: Åsa Bergdahl och Janne Björkman.

Volym 2011-12-05