Konstvideo i bergrum

På ön Hemsön norr om Härnösand ligger Hemsö Fästning. Genom att ta av vid E4 vid Älandsbro, åka en halvmil till den reguljära färja som förbinder fastlandet med ön och sedan där ta sig ytterligare en knapp mil hamnar man högt upp på den gamla militäranläggningen med en vidsträckt vy över Bottenhavet. Skyddet mot öster i det kalla kriget har numera blivit, som det sägs i Hemsö Fästnings reklam, ett ”bombsäkert” mål för turister med utflyktsplatsens mix av militärhistoria och storslagen natur. I sommar tillkommer dessutom något så ovanligt för den här miljön som en konstfilm. Lätt hukande kan man smyga in i mörkret i ett av bergrummen för att få se Lisa W Carlson video ”Stanna”.©2011 BUS/ Lisa W Carlson, ur videon ”Stanna”


En av videokonstens kännetecken är dess öppenhet för tolkningar, med dess ibland fragmentariska formspråk och saknad av uttalat budskap. I det här fallet kommer dock miljön med det trånga och mörka bergrummet samt dess historiska atmosfär från kalla kriget att ge ofrånkomliga associationer. Detta förstärks också av filmens delvis tungt mullrande ljudspår. En samling kvinnor ses vinterbada i en till synes iskall vak, något som man inte vet om det är frivilligt eller påtvingat. Filmen var inspelad för över tio år sedan i ett helt annat sammanhang, berättar Lisa W Carlson, men när idén om fästningen på Hemsön kom upp kändes det som det här verket till slut hittade något av sin rätta spelplats.

Filmen, som är 5 minuter lång och visas i loop, hittar man bakom en grottöppning nära restaurangen. Bakom videoinstallationen står Härnösands Konsthall i samarbete med Hemsö Fästning. Mellan 25 juni och 3 september visas filmen under öppettiderna måndag - söndag klockan 11-17. Före 25 juni kan man ringa och boka besök på tel. 0611-690 02 eller 690 48.

Se även: www.hemsofastning.se

Text och foto: Jan K Persson
Volym 2011-06-20