Skulptur i Gnosjö av Kethy Bjesse

Lördagen 1 oktober invigs Kethy Bjesses konstverk ”Torii” i Åsenhöga, Gnosjö,
av landshövding Minoo Akhtarzand. Kethy Bjesse från Härnösand är sedan
elva år tillbaka yrkesverksam konstnär och bland annat känd för sitt galleri
Millennium Art i Nordingrå.

Skulpturen ingår som ett av de sex konstverk som Gnosjö kommun uppför på sex huvudorter: Gnosjö, Hillerstorp, Åsenhöga, Kulltorp, Marieholm och Nissafors.
Bakgrunden är en tävling om offentlig utsmyckning som kommunen utlyste 2010 för att stimulera den s.k. Gnosjöandan. Konststuderande vid Sveriges konsthögskolor och yrkesverksamma konstnärer inbjöds att lämna förslag. Det inkom 48 bidrag till tävlingen varav 6 valdes ut att uppföras.Skulpturen Torii under uppförande.
Verket står helt klar med belysning den första oktober.


Kethy Bjesse beskriver sitt verk så här:
”Torii är en port in i den övernaturliga, magiska världen. En speciell helig plats i naturen. Denna plats är ju också speciell för människorna här i Åsenhöga som träffats och umgåtts sedan lång tid tillbaka och njutit av naturen. Här är en plats som traditionellt varit en samlingspunkt för människorna här i bygden. Att vara nära naturen är läkande, rehabiliterande och bra för själen. Man stressar av och känner sig lugnare. Då kan man också läsa av sig själv, söka och hitta till sin egen livskvalité, sitt eget livsrum.”

Tävlingsledningen uttrycker följande om skulpturen:
”Torii stämmer väl överens med Gnosjöandan som någonting nytt och högaktuellt i denna tid av psykisk ohälsa. Att vara ett med naturen genom att bejaka dess helande kraft och vårt andliga arv är tanken och syftet med detta konstverk. När vi träder in genom Torii närmar vi oss vårt ursprung och upplever därför ett lugn och en avstressande harmoni. I denna magiska värld finns en naturligt läkande kraft där hela människan och livet är en helhet.”

Läs mer om hela utsmyckningsprojektet på
http://www.gnosjo.se/projektochsamarbeten/
gnosjoandansomkonstverk.4.368808d12c126a7edd8000664.html

Kethy Bjesses hemsida: www.millenniumart.dinstudio.se

Volym 2011-10-02