Busstrafik på Lokomotiv 30 april

På lördag 30 april öppnas Umeåkonstnären Tryggve Lundbergs utställning At the Railway Depot på Galleri Lokomotiv vid Örnsköldsviks Resecentrum. Konstnären formulerar det som ”En utställning om väntan - Lika tråkigt som ett tågbyte i Alvesta”. I galleriet visas bronsskulpturer och emaljer med motiv med järnvägsanknytning. En installation med tankar som kretsar kring resan, väntan inför, vankande fram och tillbaka på perrongen.

I Örnsköldsviks centrum anordnas Bus Stop, en alternativ kollektivtrafik med stadsbussar som utgår från det nya resecentrumet vid galleriet. Det för tillfället etablerade åkeriet Tryggve Lundbergs Trafik, TLT, erbjuder en personlig busslinje. Bus Stop är ett relationellt verk där passagerarna under resan med buss får ta del av 22 utvalda personers berättelser och upplevelser på olika platser i staden, minnen från barndom, kärlek, sorg, lycka, mm.

Tre turer avgår på vernissagedagen med avgångstider 12.30 – 15.00. Linjesträckningen är anpassad för busstrafik. Varje hållplats redovisas i en kort berättelse om personens upplevelse vid just den platsen och denna berättelse bifogas i text vid turlistan och finns tillgänglig på bussen. Urvalet av personer bör på bästa sätt spegla befolkningen utifrån ålder, genus, härkomst, samhällsskikt och mångfald. På detta sätt kan bussresenärerna få ökad kännedom om de olika samhällsmedborgarna och öka förståelse och bidra till en förbättrad integration.

Utställningen på Galleri Lokomotiv har vernissage lördag 30 april klockan 12. Den pågår till 21 maj.

Volym 2011-04-28