Ricklundgården på Galleri Lokomotiv

De västerbottniska konstnärerna Folke och Emma Ricklunds ateljéhus i Saxnäs, Vilhelmina, har sedan 1960-talet varit en tillflyktsort för många konstnärer som fått möjlighet att tillbringa perioder av arbete och rekreation i en inspirerande miljö i den lappländska fjällvärlden. I regel har konstnärerna lämnat ett konstverk som tack för vistelserna, en samling som numera uppgår till tusentalet verk. Nu har Gerd Ulander, ansvarig för stiftelsen Emma Ricklund, gjort ett urval ur de senare årens bidrag och sammanställt utställningen Utgångspunkt Ricklundgården. Utställningen är ute på turné i Västerbotten och Ångermanland och visas nu i december på Galleri Lokomotiv vid Örnsköldsviks resecentrum.Gerd Ulander berättar om utställningen vid vernissagen på Galleri Lokomotiv.


Verk från ett femtontal konstnärer, med måleri, foto, skulptur och video, kompletteras med den unika filmen ”Gudabenådad – på sätt och vis” om Berta Hansson producerad av Gerd Ulander strax före Berta Hanssons bortgång i början på 90-talet. I filmen berättar Berta Hansson personligt och ömsint om hennes konstnärsliv från folkskollärare i Västerbottens inland till konstnär i Stockholm. På 1960-talet ingick Berta Hansson i en grupp med kvinnliga konstnärer som regelbundet träffades och blev varandras modeller. I gruppen ingick Ninna Santesson, Maj Bring, Maja Braathen, Siri Derkert och Vera Nilsson.

På Ricklundgården I Saxnäs finns numera två stycken ateljéer för konstnärer att söka arbetsvistelser i. Den ena är Emma och Folke Ricklunds ateljé i huvudbyggnaden och den andra är i ett på senare år tillbyggt annex.

Läs mera om Ricklundgården och stiftelsen på deras hemsida:
http://www.ricklundgarden.com/

Foto: Jan K Persson
Volym 2010-12-02