Bloggaren Åke Lagerborg

”Så har då tanken på att blogga blivit verklighet och det är med någon liten bävan, undran, jag ger mig ut i bloggosfären. Jag förstår nog väl att evigheten inte skapas genom skrivkast ut i mörkret, men kanske blir det möten, syner, reaktioner, som gör att vardagen känns mera bärbar. Vi stegar vidare.”Ängel, 1600-talet, bild i Åke Lagerborgs blogg.


Detta skrev konstnären och skulptören Åke Lagerborg, Örnsköldsvik, när han oförskräckt kastade sig likt en Yves Klein ut i cyberrymden, och på samma sätt hänger han kvar i sfären för att förhoppningsvis få glimtar över allt stort som smått. Över hundra inlägg har han sedan i maj 2009 lagt ut på sin blogg. (Se länk nedan.) Under rubrikerna vardags, litteratur, konst, musik, sprider han tankar och reflexioner, hugskott och citat. Fönstret är vidöppet mellan Åke Lagerborgs blick och världens. Om konsten ur historien in i nuet som Brueghel, Magritte och Warhol, om litteratur där Ekelöf är husguden och Shakespeare kanske farstuspöket, om musiken den allerstädandes med Mendelssohn och Mozart, kommentarer om TV- och radioprogram, om blommor och trädgårdar, om egna konstobjekt, om ”Kuverthistorier” osv. Listan kan göras lång, men det är inte kvantiteten utan de sällsynta ögonblicken som Lagerborg är ute efter, ofta med den för honom typiska glimten i ögat som röjer både allvar och humor.

Hur många vet att Åke Lagerborg nästan träffat Tristan Tzara? Att Nalle är bekant med Andy Warhol? Att det var vinter hemma men även hos Brueghel lördagen den 6 mars i år? Ja, vi stegar vidare och följer med intresse Åke Lagerborgs rapporter från hemmet i Stenberg, Arnäsvall, Örnsköldsvik, om både lokala och globala gåtfulla nyheter och tillstånd. Jag tror kanske att hemligheten bakom hans blogg – om det nu är en hemlighet eller en slump eller om det nu bara så det förhåller sig – kan vara den förvånande överensstämmelsen som ibland uppstår mellan den yttre världens skeende och den privata ingivelsen eller upptäckten, och omvänt. Det kanske är därför en text behöver skrivas, att förbindelsen uppehålls, men också att den får en ytterligare sträng och ger en ny bild att fundera kring.

Läs mera på:
http://lagerborg.blogspot.com

Text: Jan K Persson
Volym 2010-11-14