Två fick stipendium från Grafström-Sandqvistska fonden

Olof Ahlström och Ida Andersson tilldelades 11 juni årets stipendier på vardera 25 000 kronor från den Sundsvallsbaserade Grafström-Sandqvistska fonden.

Motiveringarna till årets stipendiater lyder:
Olov Ahlström är verksam i Sundsvall och mitt uppe i att etablera sig som yrkesverksam konstnär. Hans måleri andas inspiration av det västernorrländska landskapet. Med driven teknisk färdighet bidrar Olof till att föra en lång tradition med avbildandet av naturen in i vår tid genom att gestalta det utifrån sitt eget perspektiv. Stipendiet är avsätt som stöd för det fortsatta arbetet med konstnärens bildskapande och måleri.



Målning av Olof Ahlström
©Olof Ahlström/BUS 2010


Ida Andersson, Göteborg, tar i vår sin kandidatexamen på Högskolan för fotografi. Hon är i slutskedet av sin utbildning och står inom kort inför utmaningen att etablera sig inom sitt yrke. På sin examensutställning vid Röda sten i Göteborg kommer hon att visa sin kortfilm så som det verkar vilken rör sig i gränslandet mellan stillbild, rörligbild och ljudkonst. Stipendiet är avsätt som stöd för att distribuera det nämnda verket.



Fotografi av Ida Andersson


Den totala summan utdelade stipendiemedel sedan starten 1975 är 959 000 sek. Utöver detta har också en del pengar avsatts till inköp av konst till museets samling. 85 konstnärer har fått stipendier sedan starten och av dessa är många nu etablerade och framgångsrika konstnärer. 5 av dem är ledamöter i Konstakademin idag: Max Book, Irene Vestman, Henrik Samuelsson, Karin Wikström och Karin Granqvist.

Se hela listan på tidigare stipendiater här>>

Mera om årets stipendiater kan läsas här:
http://goteborg.etc.se/29814/foto-och-konst-tillsammans/
http://oloflagda.blogspot.com/

Volym
2010-06-15