Korta nyheter från
Örnsköldsviks horisont

Ny grafikstipendiat utsedd
Grafikern Cecilia Enberg, Hägersten, utsågs till mottagare av Örnsköldsviks Grafikstipendium för 2009. Det skedde vid ÖKKV:s stipendiejurys möte 15 maj. Totalt 11 konstnärer hade sökt i år. Stipendiaten får ett kontantbelopp på 15 000 kronor, samt 1 månads fri arbetsvistelse vid ÖKKV. Cecilia Enberg siktar på en vistelse på verkstan till hösten.

Emaljkurs nyss avslutad på ÖKKV
Det har blivit väldigt sällsynt med konstnärliga fortbildningskurser vid de kollektiva konstnärsverkstäderna de senaste åren i Sverige. Sedan Arbetsförmedling Kultur fått en ny chef, Birgitta Johansson, har en öppning skönjts. Vid ett besök på ÖKKV förra året diskuterades möjligheten till att verkstan åter kunde genomföra en av sina mest attraktiva kurser. Detta blev verklighet nu i maj när åtta konstnärer från runt om i landet tillbringade knappt 3 veckor på verkstan, i en grundkurs i emaljtekniken. Handledare var ÖKKV-medlemmen Mikael Arvidsson.


Två av deltagarna vid emaljkursen på ÖKKV,
Suzanne Öhlèn från Lidköping och Lena Olofsson från Kramfors.

Fortbildningskurserna har till syfte att skapa större yrkesmässig kompetens och möjlighet att få nya uppdrag för konstnärer. För ÖKKV:s del betyder kurserna mycket, ekonomiskt viktigt då AMS köper utbildningen, konstnärligt då nya kontakter skapas med nya perspektiv och att det finns möjlighet till nya medlemmar som vill återkomma till verkstan. De kollektiva verkstäderna är en samlad utrustnings- och kunskapscentra för yrkesverksamma konstnärer, för arbete och kurser, med främsta syfte att vara en arbetsplats för offentliga jobb och uppdrag. Nästa kurs som ÖKKV planerar är en fortsättningskurs i storbildsgrafik.

2010 jubileumsår för ÖKKV och invigning Resecentrum
Det grävs för fullt utanför konstnärverkstans fönster i Örnsköldsvik. I augusti nästa år planeras invigning av Botniabanans järnvägsstation och Resecentrum i stort sett vägg i vägg med Kulturfabriken. Då är det också 30 år sedan ÖKKV bildades, vilket är tänkt att firas med en stor medlemsutställning preliminärt vid samma tidpunkt.

Text och foto: Jan K Persson

2009-05-22