Konstpaus 1:
Vildsvinet i Badhusparken

I Sundsvall, där Storgatan avbryts av Skolhusallén kan du köpa med dig en mugg kaffe, kanske prova svalkande iskaffe toppat med vispgrädde. Korsa sedan Skolhusallén och gå över bron till den norra sidan av Selångersån. Vid brons slut, vik av till vänster, sedan med havet i ryggen återstår ungefär etthundrasjuttio promenadsteg på den grusade gångvägen längs ån.
Där, i Badhusparken, mitt på något som liknar ett litet torg, i en rund blomsterrabatt finns skulpturen ”Sittande vildsvin” av Carl Frisendahl. Gjutet i brons i Paris 1946-48.

Sittande vildsvin, hur länge sitter ett vildsvin? Håller det just på att resa sig? Har de styva öronen registrerat en fara eller ett byte? Är det på väg att lägga sig ned, för att sjunka in i rabattens grönska och en stunds dvala, med öronen hela tiden på vakt?
Blicken i riktning mot ån är genomträngande vaksam och samtidigt drömskt inåtvänd. Kanske är det bara inbillning, skuggornas lek i den skrovliga ytan, men vissa sekunder ser det ut att le. Skulpturens storlek gör inte djuret skrämmande. Ändå, trots det till synes vilande fångade ögonblicket, känns vildsvinet laddat med en komprimerad osäkrad kraft. Det ser ut att kunna börja röra på sig när som helst.

Text och foto: Ann-Kristin Källström

090609